Výhody EM-technológie
EM technológia (použitie účinných mikroorganizmov) je jednou z najsľubnejších smerov rozvoja poľnohospodárskej výroby v 21. storočí.
Zakladateľom EM technológie je japonský profesor, mikrobiológ Teruo Higa.
V roku 1988 sa tomuto vedcovi podarilo vytvoriť mimoriadne komplexný súbor prospešných baktérií, ktorý vymenoval účinné mikroorganizmy (EM); odtiaľ názov - „EM technológia“.
EM technológia, ktorá sa objavila v Japonsku, je dnes uznávaná a v mnohých krajinách sveta sa zavádza ako súčasť vnútroštátnej politiky. Počet týchto krajín neustále rastie.
Prípravky EM-technológií vstúpili do histórie agronómie ako živé hnojivá.
Výhody technológie EM
EM prípravok sa stal "životodarnou vlhkosťou" pre väčšinu agronomických oblastí. Používa sa na nasýtenie a oživenie pôdy, na zvýšenie výťažku rastlín, na obohatenie biologického odpadu.
Použitie EM technológie nemá žiaden negatívny vpyv na životné prostredie, práve naopak.
V rastlinnej výrobe
Charakteristickou črtou EM technológií pri pestovaní plodín je, že vďaka recyklovaným organickým látkam dokonale obnovujú úrodnosť pôdy a umožňujú pestovať tú istú plodinu niekoľko sezón na rovnakom mieste. Užitočné mikroorganizmy, ktoré sú súčasťou prípravku, vytvárajú voľnú pôdu, v ktorej sa výrazne zrýchľuje klíčenie, kvitnutie a dozrievanie rastliny.
Použitie takýchto produktov zvyšuje množstvo živín a ich prítok do rastliny, udržuje rast škodlivých mikroorganizmov a chráni rastliny pred rôznymi chorobami.
Použitie prípravkov EM neovplyvňuje kvalitu a užitočnosť poľnohospodárskych výrobkov. Svoje vlastnosti nestratia ani počas zimného obdobia skladovania. Odporúčaná doba používania prípravku EM je od začiatku jari do neskorej jesene.