0944 203 124

emcenter@emcenter.sk

EM center SK

Výhody EM-technológie

EM technológia (použitie účinných mikroorganizmov)  je jednou z najsľubnejších smerov rozvoja poľnohospodárskej výroby v 21. storočí. 

Zakladateľom EM technológie je japonský profesor, mikrobiológ Teruo Higa.

V roku 1988 sa tomuto vedcovi podarilo vytvoriť mimoriadne komplexný súbor prospešných baktérií, ktorý vymenoval účinné mikroorganizmy (EM); odtiaľ názov - „EM technológia“.

EM technológia, ktorá sa objavila v Japonsku, je dnes uznávaná a v mnohých krajinách sveta sa zavádza ako súčasť vnútroštátnej politiky. Počet týchto krajín neustále rastie. 

Prípravky EM-technológií vstúpili do histórie agronómie ako živé hnojivá. 

Výhody technológie EM

EM prípravok  sa stal "životodarnou vlhkosťou" pre väčšinu agronomických oblastí. Používa sa na nasýtenie a oživenie pôdy, na zvýšenie výťažku rastlín, na obohatenie biologického odpadu.

Použitie EM technológie nemá žiaden negatívny vpyv na životné prostredie, práve naopak. 

V rastlinnej výrobe

Charakteristickou črtou EM technológií pri pestovaní plodín je, že vďaka recyklovaným organickým látkam dokonale obnovujú úrodnosť pôdy a umožňujú pestovať tú istú plodinu niekoľko sezón na rovnakom mieste. Užitočné mikroorganizmy, ktoré sú súčasťou prípravku, vytvárajú voľnú pôdu, v ktorej sa výrazne zrýchľuje klíčenie, kvitnutie a dozrievanie rastliny.

Použitie takýchto produktov zvyšuje množstvo živín a ich prítok do rastliny, udržuje rast škodlivých mikroorganizmov a chráni rastliny pred rôznymi chorobami.

Použitie prípravkov EM neovplyvňuje kvalitu a užitočnosť poľnohospodárskych výrobkov. Svoje vlastnosti nestratia ani počas zimného obdobia skladovania. Odporúčaná doba používania prípravku EM je od začiatku jari do neskorej jesene.